HockeyNews
PLUS

Han tar plats i Djurgårdens stjärnkedja: "Har ett enda mål"

(9847) Mattias Guter-redigerad3
Bildbyrån

Publicerad: 14 september 2019

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Mattias Guter blir den som får chansen att spela ihop med stjärnduon Jacob Josefson och Patrik Berglund i Djurgårdens SHL-premiär hemma mot Linköping.
Därmed stiger förväntningarna på den 31-årige högerskytten.

SHL presenteras av ATG Sport

Djurgårdens huvudcoach Robert Ohlsson har prövat sig fram på försäsongen för att hitta en högerskytt som kan fungera ihop med de före detta NHL-lirarna Jacob Josefson och Patrik Berglund.

Niclas Bergfors har spelat med Josefson och Berglund.

– Vi har testat lite olika. Nu på slutet är det (Mattias) Guter som har varit där. Ett tag var det (Alexander) Holtz också. Känslan är väl att båda kan spela där, säger Ohlsson till HockeyNews.se.

Inför Djurgårdens hemmapremiär mot Linköping har Robert Ohlsson bestämt sig.

Det blir Mattias Guter ihop med Josefson och Berglund.

Mattias Guter får börja i en topproll i Djurgården. Foto: Bildbyrån.

– Han lirar med dem i fem mot fem. Jag vill att han tar för sig och vässar till armbågarna, säger Ohlsson.

– Sedan vill han ju in, så klart, och sno åt sig Holtz eller Bergfors position i powerplay. Det är hans jakt. Den vägen börjar genom bra fem mot fem-spel.

Mattias Guter är den åttonde bästa målskytten i powerplay i SHL sett över de senaste fem säsongerna.

LÄS MER: Lista: De tio vassaste målgörarna i powerplay i SHL sedan 2014

Men han hade en mycket speciell fjolårssäsong. Den började i Timrå. Fortsatte i Luleå. Och avslutades i Djurgården.

Efter flyttcirkusen är det en betydligt angenämare miljö från start hösten 2019 för den 31-årige forwarden som har skrivit ett tvåårskontrakt med Stockholmsklubben.

Nu ser han fram emot SHL-premiären.

– CHL-matcherna har varit roliga, men det är något annat med seriespel, så det ska bli oerhört kul, säger han till HockeyNews.se efter fredagsträningen på Hovet.

Guter har väldigt lätt för att snabbt sammanfatta sina förväntningar på den här säsongen.

– Att vi som lag gör det bra och tar oss till slutspel, och där vet alla vad vi har som mål. Och det är SM-guld. Men jag vill se att vi är ödmjuka, spela ödmjuk hockey med fart.

Och det är förstås inte helt fel att inleda i en kedja ihop med playmakern Jacob Josefson och store och starke Patrik Berglund.

– Jag har testat med lite alla möjliga på försäsongen. Jag har spelat två matcher med ”Bulan” och ”Josef” och tycker att vi skapade väldigt mycket om man kollar på förra helgen, utan att få in den. Men vi vann i alla fall en av matcherna, säger Guter.

– Jag tycker att det känns bra. Vi har bara tränat en dryg vecka tillsammans. Det finns saker att jobba på, men det finns det mesta.

I premiären väntar ett möte med Linköping.

– Det kommer nog att bli en match med framför allt en förstaperiod där det kommer att gå undan. Det blir nog en match med mycket tävling. De har ju fått Bert. Vi vill spela på det sätt som vi vill. Jag tror att det blir en rolig match. Första matcherna brukar ju bli lite hafsiga, men jag tror på bra fart och bra ”krig” där ute

Vad tror du att det betyder för LHC att ha fått in Bert Robertsson som huvudtränare?

– Jag tror att det betyder ganska mycket. De senaste tre, fyra fem åren tycker jag att de alltid är skickliga, men det är nånting som kanske saknas och jag tror att Bert står för det som Linköping behöver.

– Han ställer höga krav, vad man har hört. Det kan nog bli bra.

Mattias Guter spelade juniorhockey i Djurgården, men som vuxen har han ännu inte spelat en hel SHL-säsong i klubben. Halvvägs in 2014/2015 fick han fortsätta säsongen i Leksand. Och förra säsongen återvände han till Djurgården i februari veckan före deadline för övergångar.

Mattias Guter gjorde fyra mål i SM-slutspelet för Djurgården och avslutade våren starkt. Foto: Bildbyrån.

Så han vet inte riktigt vad han ska hoppas på för egen del när säsongen drar igång.

– När man var yngre hade jag mycket poängmål och hur många mål jag ville göra och så där. Jag menar, att göra mål är det absolut bästa som finns, tillsammans med att vinna hockeymatcher. Nu när man har blivit äldre, jag har ett enda mål och det är att få vinna SM-guld innan man lägger av, säger Guter.

– Jag har inga poängmål, men vill vara med och bidra och hela den biten. Jag vill vara en jobbig hockeyspelare där ute.

LÄS MER: Han missar Djurgårdens premiär mot LHC – junioren gör SHL-debut

Mattias Guter, som är 176 centimeter lång och knappt 80 kilo tung, förtydligar det där med att vara en jobbig lirare att möta.

– Att jag alltid är i ansiktet på dem på något sätt, sedan behöver inte det betyda att jag ska köra ihjäl nån utan mer att jag är där och de får ingen tid. Sedan är det klart att jag vill vara med och göra poäng. Det tror jag alla vill.

Och spelar man med Josefson och Berglund får man de förväntningarna på sig?

– Ja, men så är det. Det vill jag ha och jag har förväntningar på mig själv inifrån också. Det som är skönt är att de kanske är lite mer namnkunniga, så de får ta den delen.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!